Новини

ВИСТАВКА СТЕНДОВОГО МОДЕЛЮВАННЯ В КРОПИВНИЦЬКОМУ

У Кропивницькому 6-7 квітня проходила виставка-конкурс стендового моделювання «Фортеця Хобі Майстер». Організували її в приміщені ареропорту. Участь у виставці взяли 70 конкурсантів з 5 областей: Кіровоградської, Сумської, Полтавської, Київської та Донецької, які презентували 300 моделей різної техніки. Відвідати цей захопливий захід були запрошені голова Кіровоградської ОО ТСО України М. Левченко та його помічники Л. Лимаренко та В. Левченко.

Організацію та безпосереднє керівництво проведення виставки-конкурсу здійснювала Громадська організація «Клуб історико-технічного стендового моделювання в Кіровоградській області (далі – ГО «Клуб ІТСМ»)

Історико – технічне стендове моделювання (ІТСМ) – це робота в гуртках і клубах по вивченню історії України, свого минулого, оволодіння технічними знаннями та сучасними технологіями. А саме головне – це спілкування молоді та старших, кого об’єднує спільне захоплення виготовленням масштабних копій техніки. 

Розповідає заступник секретаря ГО «Клуб ІТСМ» Сергій Сєдов:

– Стендові моделі на виставці найрізноманітніші: великі і мініатюрні, сучасні, історичні і фантастичні, військові і цивільні – літаки і гелікоптери, надводні і підводні човни, космічні апарати, гармати, будівлі, автомобілі. Вони зроблені руками як дорослих досвідчених моделістів, так і дітлахів-школяриків. Поруч знаходиться «броня» і, наприклад, поліцейський автомобіль, який можна зустріти в місті.

На запитання про матеріали, з яких виготовлені моделі, С.Сєдов відповів:

«З виду моделі неможливо визначити, з чого вона зроблена. Моделісти – це «плюшкіни», використовують все, що знаходять. Для прикладу, один мій товариш робить моделі авто з внутрішньої полістирольної обшивки холодильників. У мене є модель танка масштабу 1:35, на якому висить лопата пропорційного розміру, то її держак зроблено з сірника, а штик вирізано з жестяної банки від кави. Часто використовую медичні голки – це кулемети. Бинти у нас – маскувальні сітки, за допомогою туалетного паперу імітуємо брезент. Все це навмисне зістарюється, наближається до реальних речей, тільки в багато разів менших».

Молоде покоління моделістів Кропивницького представляли вихованці гуртків судномоделювання та історико-технічного стендового моделювання Станції юних техніків, яким регулярно надає різнобічну матеріальну допомогу Кіровоградська обласна організація ТСО України. Школярі представили роботи, які виготовляли протягом кількох місяців, вивчали історичні факти, креслення, фотоматеріали під керівництвом досвідчених викладачів Євгена Ткаченка (викладач І категорії, кандидат у Майстри спорту України, судномоделізмом займається з 1999 р.), Владислава Ростокіна (стаж у моделюванні з 1976 р., бронзовий призер Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів), Володимира Цися (лауреат Всеукраїнських конкурсів стендового моделізму 2015-2016 р., стаж у моделюванні з 1978 р). До речі, Дмитрик Ткаченко, син Є. Ткаченка, теж займається моделюванням, незважаючи на свій юний вік – йому всього сім.

Андрій Джуран, керуючий клубом IPMS Boryspil, створеного за стандартами Міжнародної спілки моделістів IPMS, заснованої ще в 60-ті роки минулого століття в Великій Британії, відзначив високий рівень робіт, виставлених в «Фортеця Хобі Майстер» юними майстрами, та порадив їм більше експериментувати, фантазувати, приймати сміливі рішення та втілювати свіжі ідеї, додавати більше художніх аспектів, вчитись презентувати свої моделі. Він вручив клубу ІТСМ в Кіровоградській області відзнаку клубу IPMS Boryspil (UA)”За вагомий внесок у розвиток стендового моделізму”.

Наступного року в м. Кропивницькому заплановано проведення виставки моделей автомобілів, кораблів, літаків цивільного призначення.

Відвідати її запрошуються всі бажаючі!

Залишити відповідь